60% VAN DE VLUCHTELINGEN IN OEGANDA IS KIND

Volgens de statistieken zijn er op het moment meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen in Oeganda. Hiermee heeft het één van de grootste vluchtelingenaantallen in heel Afrika. Een alarmerend percentage van 60% is onder de 18 jaar.

Happietaria steunt dit jaar een project van ZOA in Noord-Oeganda, dat vluchtelingen helpt. Maar waarom is hulp daar zo hard nodig?

Bijna tweederde van alle vluchtelingen in Oeganda komt uit Zuid-Soedan. In Zuid-Soedan is al meer dan 5 jaar een groot en gewelddadig conflict. Dit heeft ervoor gezorgd dat honderd duizenden vluchtelingen een toevlucht hebben gezocht in buurlanden, vooral in Oeganda. Hoewel in 2018 het conflict is afgenomen, is de situatie daar nog steeds onzeker en instabiel. Hierdoor kunnen vluchtelingen niet terug naar hun thuisland.

Terwijl andere landen hun grenzen op slot gooien, heeft Oeganda juist de deuren open staan voor vluchtelingen. Dit is heel nobel, maar dit zorgt ervoor dat er grote druk komt te staan op het onderwijs en voorzieningen. Daarnaast ontstaan er conflicten tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen.

Op de pagina over het doel lees je hoe ZOA oplossingen biedt voor de problemen die ontstaan.